Grădina Zoologică Piteşti

posted in: Călătorii | 0

Pentru copii în special şi oamenii de rând în general este destul de dificil să admire în realitate animale exotice sau animale preponderent sălbatice. Tocmai din acest motiv au fost fondate grădinile zoologice în lume, pentru ca persoanele interesate de animalele sălbatice să le poată admira în toată splendoarea lor fără a se supune riscurilor sau a călători mii ori zeci de mii de kilometri pentru a merge în ţările de origine ale animalelor sau păsărilor.

Grădina Zoologică Piteşti
Grădina zoologică din Piteşti este una dintre cele mai mari din România, cu o suprafaţă de aproximativ 12 hectare, acolo sunt găzduite în jur de 1800 de exemplare din diverse specii de animale, păsări, reptile şi peşti. La Piteşti oamenii pot să admire animale care nu există în alt loc din România, precum ursul tibetan, câinele dingo, diverse specii rare de papagali Ara, papagali Călugăr şi aşa mai departe. Nici celebrele carnivore precum leii sau tigrii nu lipsesc din această grădină zoologică.

Aflată la adresa Şoseaua Piteşti – Babana, km 8, Pădurea Trivale, Grădina Zoologică este unul dintre locurile preferate de familii în zilele cu vreme bună pentru a-şi petrece timpul liber. În ultimii ani s-au efectuat mai multe lucrări de întreţinere şi modernizare a locurilor de cazare a animalelor, astfel că primăria a investit peste 700.000 de lei în acest proiect. Din păcate pentru vizitatori această investiţie se vede şi la preţul biletelor de acces, însă chiar şi aşa preţul rămâne unul dintre cele mai mici din ţară.

Prețul pentru o persoană adultă este de 5 lei, iar pentru copii, elevi și pensionari este de 3 lei. Pentru grupurile organizate de peste 10 persoane (adulţi), un bilet va costa 2 lei de persoană. În cazul grupurilor formate din copii, costul unui bilet este tot de 2 lei. După cum puteţi vedea, preţul nu este unul exagerat pentru ce se oferă vizitatorilor, aşa că vă dorim relaxare plăcută şi nu uitaţi; arătaţi respect faţă de animale şi nu bateţi în cuştile lor pentru a le atrage atenţia.

Sursa foto: Facebook Grădina Zoologică Piteşti

Cetatea Poenari – un loc legendar încărcat de istorie

posted in: Călătorii | 0

Măcar din punct de vedere al naturii şi al construcţiilor străvechi, România este una dintre cele mai frumoase şi interesante ţări din Europa. Unul dintre punctele de atracţie din ţara noastră îl reprezintă Cetatea Poenari, însă nu oricine poate să ajungă acolo şi nu din cauza posibilităţilor financiare ci mai degrabă din cauza efortului fizic necesar urcării celor 1480 de trepte. Sigur că peisajele pe care le poţi admira urcând agale aceste trepte merită tot efortul şi oboseala parcă se evaporă.

Situată în Judeţul Argeş, la aproximativ 5 kilometri distanţă de barajul Vidraru, această cetate a fost construită pe un vârf de munte care domină Cheile Argeşului şi a devenit de-a lungul vremii un obiectiv turistic de legendă şi plin de mister, mai ales datorită lui Vlad Ţepeş, oferind vizitatorilor o incursiune în istorie deosebită. În vremurile noastre în care sedentarismul este la un nivel foarte înalt şi în care oamenii nu prea se mai deplasează pe jos nici după pâine, întrebarea pe care mulţi şi-o adresează este dacă merită efortul de a urca cele 1480 de trepte prin pădure către cetatea din vârful muntelui.

Sursa: zigzagprinromania.com

Răspunsul la această întrebare este evident că da, iar motivele sunt multiple. Începând cu peisajele minunate asupra văii Argeşului pe care le puteţi admira de la nivelul cetăţii şi continuând cu istoria bogată a acestui loc, cu siguranţă pasionaţii de istorie şi iubitorii de natură nu vor avea motive să regrete decizia luată. De asemenea, deşi drumul până în vârful muntelui pare descurajator, trebuie să ştiţi că nu este chiar atât de greu de parcurs precum pare la prima vedere. Echipaţi corespunzător şi cu câţiva parteneri de vorbă, nici nu veţi observa când ajungeţi la destinaţie. Mai ales că veţi face şi inevitabilele pauze pentru a fotografia peisajele naturale de pe drum.

Dacă din cuvintele citite până acum nu v-aţi convins dacă merită sau nu să vizitaţi Cetatea Poenari, am să vă las mai jos un videoclip şi o galerie foto care să „vorbească” mai bine decât aş putea eu s-o fac vreodată pentru că, nu-i aşa?, o poză face cât o mie de cuvinte!

Sursa pozelor: descopera.org, presshub.ro, coltisorderomania.ro, europafm.ro, editiadedimineata.ro, adevarul.ro, unica.ro, turismistoric.ro

Parcul Ştrand Piteşti – alegerea perfectă pentru o duminică relaxantă

posted in: Călătorii | 0

În anul 1934, Generalul Ion Antonescu hotărăşte ca în municipiul Piteşti să se construiască un parc ştrand pe malul râului Argeş. Pe vremea aceea primar al Piteştiului era avocatul Cornel Zamfirescu, iar solicitarea generalului Antonescu a fost imediat pusă în aplicare.

Sursa: Google.ro

În zilele noastre, Parcul Ştrand reprezintă un loc în care vizitatorii se pot relaxa în diverse moduri, precum plimbările cu barca, terenuri de fotbal, baschet, tenis, handball, curse de carturi sau chiar un patinoar artificial. Tot în acest parc există un trenuleţ cu care copiii pot să facă un tur al parcului. De asemenea, în Parcul Ştrand se pot improviza diverse spectacole pe scena teatrului de vară aflat pe insula parcului, însă punctul maxim de atracţie îl reprezintă priveliştea deosebită animată de lebede, pescăruşi sau raţe sălbatice.

Sursa: Google.ro

Bineînţeles că, după ce România a căzut sub conducerea comuniştilor, şi acest parc a suferit anumite transformări în acea perioadă, iar numele i-a fost schimbat în „Parcul Vasile Roaită” după anul 1945. Opt ani mai târziu parcul a intrat pentru prima oară în reamenajări, fiind trasate alte alei şi plantaţi copaci ornamentali. În anii ’60, în parcul Vasile Roaită se construiau mai multe poduri de lemn peste canalele unde fuseseră deja lansate la apă bărci.

Sursa: Google.ro

Deşi are o vechime de peste opt decenii, Parcul Ştrand a rămas una dintre principalele atracţii turistice din municipiul Piteşti mai ales datorită faptului că autorităţile locale au înţeles importanţa acestuia şi au făcut investiţii de modernizare în mod constant pentru ca atât piteştenii cât şi vizitatorii acestui oraş să se bucure de frumuseţea peisajelor şi să se relaxeze într-un cadru cu natură bogată şi posibilităţi multiple de petrecere a timpului liber.

Fă o incursiune în spațiu la Planetariul din Pitești de la Muzeul Județean Argeș

posted in: Călătorii | 0

Un planetariu este un fel de cinematograf al cărui principal scop este acela de a prezenta în scop educaţional spectacole despre astronomie şi cerul pe timpul nopţii. El poate fi folosit şi pentru instruirea în navigarea celestă. Specificul predominant al majorităţii planetariilor este ecranul uriaş în formă de dom pe care se proiectează stele, planete şi alte obiecte celeste pentru a fi făcute să pară şi să se mişte în mod realist şi să simuleze complexa „mişcare a raiului”. Scenele celeste pot să fie create folosindu-se o varietate de tehnologii, însă indiferent de tehnologia folosită scopul este acelaşi – acela de a prezenta cât mai realist cu putinţă spaţiul.

Istoria planetariilor datează din antichitate, primele versiuni de dispozitive care erau capabile să prezică mişcarea Lunii, Soarelui şi a planetelor au fost construite în Grecia Antică, realizarea fiindu-i atribuită lui Arhimede. În zilele noastre, aceste planetarii au devenit atât de realiste încât tehnologia care este folosită face oamenii să pară că sunt cu adevărat în spaţiu şi observă minunăţia Universului de aproape. Unul dintre cele mai moderne planetarii din România şi chiar din Europa se află la Muzeul Judeţean Argeş pe care-l puteţi găsi la adresa Bulevardul Eroilor, numărul 5, Pitești. Accesul publicului se face între orele 08:00 şi 16:00, de luni până duminică.

Planetariul de la Piteşti a fost inaugurat cu trei decenii în urmă şi a avut parte de mai multe îmbunătăţiri de-a lungul anilor, devenind în anul 2008 primul planetariu digital din România şi abia al treilea din lume. Zece ani mai târziu s-a trecut de la un sistem de proiecţie cu rezoluţie HD la o rezoluţie de 4K UHD, oferind pasionaţilor de astronomie o experienţă deosebită. Capacitatea planetariului din Piteşti este de aproximativ 40 de spectatori, iar mobilierul este proiectat şi realizat special pentru acest planetariu care dispune şi de un sistem de climatizare optim şi ecologic.

Fiind singurul planetariu din lume situat într-un muzeu, acesta este de tip „In Space Systems” şi are un ecran cu diametru de şapte metri care oferă vizionarea proiecţiilor de planetariu, de cinematografie panoramică şi simultană şi de expoziţii virtuale de înaltă definiţie, sonorizate cu un sistem audio foarte performant. Echipamentul poate fi interconectat prin sisteme de transport a informaţiei, cu echipamente de observare astronomică pentru facilitarea proiecţiilor live de observaţii astronomice realizate oriunde pe planetă.