Un planetariu este un fel de cinematograf al cărui principal scop este acela de a prezenta în scop educaţional spectacole despre astronomie şi cerul pe timpul nopţii. El poate fi folosit şi pentru instruirea în navigarea celestă. Specificul predominant al majorităţii planetariilor este ecranul uriaş în formă de dom pe care se proiectează stele, planete şi alte obiecte celeste pentru a fi făcute să pară şi să se mişte în mod realist şi să simuleze complexa „mişcare a raiului”. Scenele celeste pot să fie create folosindu-se o varietate de tehnologii, însă indiferent de tehnologia folosită scopul este acelaşi – acela de a prezenta cât mai realist cu putinţă spaţiul.
Istoria planetariilor datează din antichitate, primele versiuni de dispozitive care erau capabile să prezică mişcarea Lunii, Soarelui şi a planetelor au fost construite în Grecia Antică, realizarea fiindu-i atribuită lui Arhimede. În zilele noastre, aceste planetarii au devenit atât de realiste încât tehnologia care este folosită face oamenii să pară că sunt cu adevărat în spaţiu şi observă minunăţia Universului de aproape. Unul dintre cele mai moderne planetarii din România şi chiar din Europa se află la Muzeul Judeţean Argeş pe care-l puteţi găsi la adresa Bulevardul Eroilor, numărul 5, Pitești. Accesul publicului se face între orele 08:00 şi 16:00, de luni până duminică.
Planetariul de la Piteşti a fost inaugurat cu trei decenii în urmă şi a avut parte de mai multe îmbunătăţiri de-a lungul anilor, devenind în anul 2008 primul planetariu digital din România şi abia al treilea din lume. Zece ani mai târziu s-a trecut de la un sistem de proiecţie cu rezoluţie HD la o rezoluţie de 4K UHD, oferind pasionaţilor de astronomie o experienţă deosebită. Capacitatea planetariului din Piteşti este de aproximativ 40 de spectatori, iar mobilierul este proiectat şi realizat special pentru acest planetariu care dispune şi de un sistem de climatizare optim şi ecologic.
Fiind singurul planetariu din lume situat într-un muzeu, acesta este de tip „In Space Systems” şi are un ecran cu diametru de şapte metri care oferă vizionarea proiecţiilor de planetariu, de cinematografie panoramică şi simultană şi de expoziţii virtuale de înaltă definiţie, sonorizate cu un sistem audio foarte performant. Echipamentul poate fi interconectat prin sisteme de transport a informaţiei, cu echipamente de observare astronomică pentru facilitarea proiecţiilor live de observaţii astronomice realizate oriunde pe planetă.
Lasă un răspuns